Blogopmaak

Is financieel advies van een finfluencer betrouwbaar?

Maarten Franken • jul. 11, 2023

We kunnen er niet meer omheen ‘finfluencers’, wie of wat zijn dit nou eigenlijk en hoe beïnvloeden zij het financiële landschap?


Een korte introductie
Via social media is er een nieuw soort influencer ontstaan, één die een geheel nieuwe benadering aan het begrip personal finance geeft. Deze personen, bekend als ‘
finfluencers‘ (een samenvoeging van de woorden financieel en influencer), gebruiken hun kennis en ervaring om hun volgers te begeleiden en te inspireren bij het nemen van financiële beslissingen.


Gouden bergen
Via social media kanalen zoals YouTube, Instagram en TikTok proberen finfluencers met aantrekkelijke content en een toegankelijke taal hun financiële kennis te verspreiden onder hun volgers. Vaak gaat dit gepaard met affiliate marketing, waarbij de finfluencer een samenwerking aangaat met grotere (beleggings-) ondernemingen en producten en/of diensten promoot via een blog, podcast of website van een ander bedrijf. Vooral onder jongeren hebben finfluencers een groot bereik en worden hen, d.m.v. het geven van persoonlijk financieel advies, gouden bergen belooft.


Persoonlijke financiën
Ook spelen finfluencers een belangrijke rol bij het inzichtelijk maken van persoonlijke financiën. Ze geven praktische tips over budgetteren, sparen, beleggen en investeren. Hierdoor ontstaat een gevoel van vertrouwen. Ze leggen financieel complexe onderwerpen op een eenvoudige manier uit, waardoor het voor volgers, zonder financiële kennis, gemakkelijker wordt om die informatie te begrijpen en toe te passen op hun eigen leven.


De toezichthouder worstelt
De AFM (Autoriteit Financiële Markten) worstelt met deze ‘adviserende’ rol van de finfluencer. In Nederland is de financiële dienstverlening gereguleerd via de Wet Financieel Toezicht (Wft) waar Financieel Adviseurs onder vallen. Hoewel finfluencers rekening moeten houden met de ‘normale’ wet- en regelgeving vallen zij (nog) niet onder deze Wft en hoeven zij geen verantwoording af te dragen voor hun acties.


Blijf kritisch!
Blijf daarom kritisch bij het volgen van finfluencers. Hoewel sommige van hen jouw ongetwijfeld waardevolle inzichten kunnen bieden, is het vooral belangrijk om zelf onafhankelijk onderzoek te doen en verschillende scenario’s te overwegen voordat je belangrijke financiële beslissingen neemt.

Vraag jezelf af hoe een finfluencer beloond wordt? Waar provisie voor de financieel adviseur sinds 10 jaar wettelijk verboden is, ontvangt de finfluencer veelal nog gewoon provisie voor iedere aangeleverde klant bij een samenwerking met een (beleggings-)onderneming. Ben je dan een onafhankelijke adviserende partij?


Vraag gedegen financieel advies
Heb je vragen over jouw persoonlijke financiële situatie, wil je gaan beleggen of investeren? Ga dan in gesprek met een 
gecertificeerd financieel planner. Wij kunnen je deskundig adviseren en houden daarbij rekening met jouw wensen en persoonlijke situatie.


door Maarten Franken 23 jan., 2024
2024 | Een nieuw belastingjaar is van start gegaan
door Maarten Franken 15 jun., 2023
Dag van het Erfrecht: Voor de gulle opa en/of oma
door Maarten Franken 13 jun., 2023
Wet Toekomst Pensioenen: Wat betekent het voor jou?
door Maarten Franken 07 jun., 2023
Financieren van je eigen woning, waar moet je op letten?
door Maarten Franken 12 apr., 2023
Behaveriol Finance | de impact van emotie op jouw financiële beslissingen
door Maarten Franken 14 feb., 2023
Een nieuwe relatie – wat is voor mij de beste keus?
door Maarten Franken 11 jan., 2023
Ondernemers en spaarders opgelet!
door Maarten Franken 06 dec., 2022
Hoe wordt jouw vermogen straks verdeeld?
door Maarten Franken 29 nov., 2022
Belastingvrij schenken voor de eigen woning? Handel dan nog dit jaar!
door Maarten Franken 16 nov., 2022
Straks mogen stoppen met werken of moeten doorwerken? Zeg het maar!
Meer posts
Share by: