Een eigen huis: je portemonnee zegt nee, je ouders misschien ja?

Maarten Franken • 9 mei 2025

Een eigen huis: je portemonnee zegt nee, je ouders misschien ja?

Een huis kopen is tegenwoordig een flinke uitdaging. De stijgende huizenprijzen en de krappe markt maken het voor starters lastig om zelfstandig een woning te bemachtigen. Gelukkig zijn er financiële mogelijkheden om toch die eerste stap te zetten, zoals met hulp van je ouders. Maar hoe zorg je ervoor dat alles fiscaal en juridisch goed geregeld is? In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn wanneer jouw ouders bereid zijn om ja te zeggen tegen een eigen huis voor jou.


Waarom hulp van je ouders bij het kopen van een eigen huis?
Met de juiste financiële planning kunnen ouders helpen bij het financieren van een huis, waardoor je meer leenmogelijkheden hebt. Dit kan bijvoorbeeld via gezamenlijke eigendom, een lening binnen de familie of een schenking. Iedere optie heeft voordelen, maar brengt ook fiscale en juridische aandachtspunten met zich mee.


Wat zijn de mogelijkheden?

Samen met je ouders een huis kopen en samenwonen

Generatie wonen kan een slimme financiële en sociale keuze zijn. Met een gezinshypotheek kunnen meerdere personen gezamenlijk een woning financieren, waarbij alle inkomens meetellen. Dit verhoogt het leenbedrag en maakt de aankoop van een groter huis mogelijk. Wel is het belangrijk goede afspraken te maken over eigendom, belastingzaken en toekomstige veranderingen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als iemand uit de gezamenlijke woning vertrekt?


Financiële hulp van ouders zonder samen te wonen
Wil je wel financiële steun van je ouders, maar liever apart wonen? Dan zijn er verschillende financiële constructies mogelijk:


  • Familiehypotheek: Je kunt bij je ouders geld lenen in plaats van bij de bank. Je ouders zijn dan de kredietverstrekker. Wanneer er bepaalde voorwaarden wordt voldaan, is deze hypotheekvorm fiscaal vergelijkbaar met een hypotheek bij een bank. Zo moet de hypotheekrente wel marktconform zijn, dus vergelijkbaar met de rente die banken vragen. De hypotheekrente is dan aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
  • Schenking: Ouders kunnen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken of een eenmalige hogere bijdrage doen. Dit kan helpen bij de aankoop van een huis zonder extra leningen. Belangrijk hierbij is om goed te kijken naar de voorwaarden van de verschillende schenkingsvormen en naar de eventuele verschuldigde schenkbelasting.
  • Garantstelling: Als je inkomen nog niet toereikend is, kunnen ouders garant staan voor de hypotheek. Banken stellen hier strikte voorwaarden aan, dus het is belangrijk te berekenen of dit financieel haalbaar is op lange termijn. Meer kunnen lenen klinkt fijn, maar de hypotheeklasten moeten ook door jou alleen betaald kunnen worden.
  • Overwaarde benutten: Heeft het ouderlijke huis een flinke overwaarde? Dan kan deze worden vrijgemaakt om financieel bij te dragen aan jouw woning. Let op dat dit invloed heeft op de maandelijkse lasten van je ouders.
  • Tweede huis kopen en verhuren: Ouders kunnen investeren in een tweede huis en deze aan jou verhuren. Dit geeft woonruimte zonder dat je eigenaar bent, maar vereist wel een goed doordacht financieel en juridisch stappenplan.


Zeg ook ja tegen een financieel planner
Bij alle mogelijkheden zijn er weer verschillende juridische en fiscale vraagstukken waar goed naar gekeken moet worden. Denk bijvoorbeeld aan eigendomsverhoudingen, schenkbelasting en toekomstscenario’s. Er kunnen ook constructies gecombineerd worden, zoals een familiehypotheek en schenken waarbij er gekeken worden naar de fiscale voordelen van jou en je ouders. Een financiële planner kan dit voor jullie uitzoeken en helpt je om een goede keuze te maken, zowel voor jou als voor je ouders. Zo voorkom je onaangename verrassingen en heb je een onbezorgd plan voor de toekomst.


Meer weten?
Hebben jij en je ouders vragen over hoe zij ‘ja’ kunnen zeggen op jouw eigen huis droom? Neem dan contact met ons op
. Wij kunnen met jullie meedenken, jullie vragen beantwoorden en jullie adviseren wat verstandig is in jouw situatie.

door Maarten Franken 3 juli 2025
AOW en belasting | waarom moet ik nu betalen?
door Maarten Franken 18 april 2025
Zelfstandigen zonder personeel maar niet zonder uitdagingen!
door Maarten Franken 14 april 2025
Hoe profiteer je van een beurscrash? Simpel, overleg met een financieel planner!
door Maarten Franken 10 april 2025
Wat te doen bij een beurscrash? Simpel, laat je niet afleiden van je beleggingsdoel!
door Maarten Franken 5 februari 2025
Toekomstige erfgenamen én erflaters opgelet! Wat staat ons de komende jaren te wachten?
door Maarten Franken 30 december 2024
ONDERNEMEN: WAT STAAT JE TE DOEN IN 2025?
door Maarten Franken 30 december 2024
Een eindejaarstip nader uitgelicht: aflossen op de hypotheek
door Maarten Franken 10 december 2024
De Woningmarkt in 2025: Kansen en Verwachtingen
door Maarten Franken 23 oktober 2024
Je lijfrente komt vrij, wat nu?
door Maarten Franken 23 oktober 2024
Geld voor later: wat kun je zelf regelen?
Meer posts