ABN schiet oudere woningbezitter te hulp

16 August 2018

Goed nieuws voor de oudere woningbezitters: het wordt makkelijker om de overwaarde uit de koopwoning te halen of te verhuizen. ABN Amro gaat zijn leennormen voor 56-plussers versoepelen.

Een groeiende groep senioren zou graag willen verhuizen of de overwaarde uit de woning willen halen, máár zij zitten vast. Ze krijgen in de praktijk vaak geen nieuwe hypotheek, zelfs als zij naar een goedkopere woning zouden verhuizen.

Geldverstrekkers mogen sinds juni in bepaalde situaties maatwerk toepassen, waarbij ze kunnen rekenen met de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Het probleem is: de banken doen dat zelden, wees recent onderzoek uit. 

ABN belooft het nu over een andere boeg te gooien. De bank lanceert een andere hypotheekvorm voor een langere looptijd, speciaal voor de oudere woningbezitter. 

Daarnaast gaat de bank huurinkomsten uit een tweede woning voortaan volledig als inkomen zien, bij de berekening hoeveel hypotheek de klant kan krijgen. Hierdoor kunnen klanten hun hypotheek verhogen, waardoor de overwaarde kan worden vrijgespeeld. 

Dat geld kunnen de woningeigenaren bijvoorbeeld gebruiken om hun inkomen aan te vullen, een schenking te doen aan hun (klein)kinderen of de huidige woning te verbouwen.

Financiële armslag

,,We zijn blij dat we zo beter kunnen inspelen op de specifieke wensen van 56-plussers. Deze klantgroep wordt door de vergrijzing alleen maar groter en zij hebben behoefte aan meer financiële armslag'', reageert Kitty de Heiden van ABN Amro. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek groeit de bevolking van 65 jaar en ouder de komende jaren, in 2040 is dat 26 procent van de Nederlandse bevolking.

Een rekensom van de bank laat zien dat de nieuwe maatregel een flink verschil maakt qua leencapaciteit. ,,Een stel met een gezamenlijk inkomen van 30.000 euro dat de overwaarde wil opnemen om de woning aan te passen, kon volgens de oude regels en een rente van 3 procent tegen een rentevastperiode van vijftien jaar een hypotheek krijgen van 124.500. Bij de nieuwe regels en een rente van 3 procent kunnen ze nu een hypotheek krijgen van 215.000 euro'', aldus de ABN. 

Onlangs kwam De Hypotheker met de oproep aan banken om soepeler om te gaan met de oudere huizenbezitter. Dat kan bijdragen aan een betere doorstroming op de woningmarkt. Hierdoor komen mogelijk meer woningen vrij en neemt de keuze toe, waar ook andere groepen huizenkopers weer van kunnen profiteren. ,,Zo komen meer woningen vrij voor starters of doorstromers'', concludeerde Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker eerder. 

De beleidsverruimingen gelden overigens ook voor hypotheken van ABN's dochter Florius. De bank heeft een marktaandeel van zo'n 20 procent.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Bron: Algemeen Dagblad 16 augustus 2018

ABN schiet oudere woningbezitter te hulp